Ieder bedrijf loopt risico op aanvallen van cybercriminelen. Beveiligingssoftware houdt maar een deel van de cybercrime tegen. Bescherm je bedrijf daarom ook op andere manieren.
Is jouw organisatie cyberweerbaar?
Volgens het CBS is 1 op de 10 Nederlandse bedrijven jaarlijks slachtoffer van cybercrime. Ben je in je dagelijkse werk volledig afhankelijk van digitale systemen? Of heb je juist veel fysiek werk dat ook door kan gaan wanneer je ICT wegvalt? Besteed aandacht aan de cybersecurity van je bedrijf, ook wanneer je weinig gebruikmaakt van ICT, en internet bijvoorbeeld alleen nodig hebt voor je e-mail. Ontdek welke risico’s jouw bedrijf loopt.
Toegang
Gebruik unieke wachtwoorden en beveilig toegang tot je systemen en social media accounts zoals WhatsApp en LinkedIn met tweestapsverificatie. Zo verklein je de kans op digitale inbraak. Denk niet alleen aan de technische beveiliging, maar ook aan veilig gedrag van jou en je personeel.
Up-to-date software
Installeer altijd updates voor je programma’s en beveiligingssoftware. Gebruik automatische updates, deze repareren zwakke plekken in oude software. Zorg dat medewerkers zelf geen software kunnen installeren. Als medewerkers zelf software installeren, weet jij niet of dit veilige software is.
Beperk risico’s
Met goede afspraken over je ICT-gebruik beperk je de risico’s op cybercrime.
Veilige opslag
Spreek af hoe jij en je medewerkers digitale informatie veilig opslaan. En bedenk welke stappen je neemt bij een cyberincident.
Veilig in de Cloud
Sinds corona werken we meer vanuit huis en slaan we vaker bestanden op in de cloud. Zorg dat jij en je medewerkers onderweg en thuis net zo veilig werken als op kantoor.
Zwakste schakel
Heb je technisch veilige systemen en goede afspraken met je medewerkers gemaakt? Ook dan kan het nog fout gaan. Doordat bijvoorbeeld een collega even niet alert is of zich niet aan een afspraak houdt. Een crimineel is op zoek naar de zwakste schakel, en gebruikt hiervoor menselijke misleiding ofwel ‘social engineering‘. Voorbeelden van fouten die jij en je medewerkers kunnen maken:
Blijf alert
Zorg dat alle medewerkers bewust zijn van de gevaren.
Praktische tools
Er zijn verschillende praktische tools waarmee je je bedrijf beschermt tegen cybercrime. Met de basisscan cyberweerbaarheid van Digitaltrustcenter (DTC) verklein je de cyberrisico’s in je bedrijf. De scan bestaat uit vragen over de beveiliging van je bedrijf. Op basis van je antwoorden krijg je feedback voor het verbeteren van je beveiliging. Het DTC is opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en helpt bedrijven met veilig digitaal ondernemen. Wil je meer doen aan de cybersecurity van je bedrijf? Gebruik deze 5 tools voor cyberweerbaarheid.
Hoe bescherm jij je bedrijf digitaal? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.
Hackhelpdesk
Ben je gehackt of denk je dat je gehackt bent? Op Hackhelpdesk.nl vind je een stappenplan en praktische oplossingen waarmee je verdere schade voorkomt.